Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

May 5, 2016

Kilogramele în plus pot declanșa boli de inimă, chiar și la copiii de 8 ani

Știm cu toții cât de multe probleme poate cauza obezitatea, cu atât mai mult cu cât ea este din ce în ce mai răspândită și printre copii, mari fani ai cartofilor prăjiți și ai orelor petrecute cu tableta în brațe. Dar, studiile prezentate la Sesiunile Științifice ale American Heart Association arată că obezitatea se face vinovată pentru bolilele de inimă apărute la copii, cu vârste chiar și de 8 ani.

Concluziile cercetărilor ne spun că excesul de kilograme a adus modificări ale mușchiului cardiac, inima depunând efort suplimentar pentru a-și îndeplini funcțiile. Deși niciunul dintre copiii obezi implicați în studiu nu prezenta simptome de boală, mai bine de 40% au fost chiar încadrați la grad înalt de risc, experții atenționând că problemele cardiace în copilărie pot anunța complicații severe la vârsta adultă.

Complicațiile excesului ponderal sunt legate de risc de diabet, hipertensiune arterială sau nivel mărit al colesterolului. Iar cercetătorii vin și mai trag un semnal de alarmă. Un studiu recent al Universității din Georgia a demonstrat că, în cazul persoanelor supraponderale, greutatea în exces este asociată și cu oase mai fragile. Studiul derulat de Joseph Kindler, din partea departamentului de nutriție și diabet al universității americane, a cercetat îndeaproape diferiți indici, precum geometria osoasă a copiilor supraponderali.

"În cazul copiilor obezi, te-ai fi așteptat ca oaselor lor să fie mai lungi și mai puternice, având în vedere că au masă musculară mai mare", a declarat Kindler, însă nu a fost așa. "Sunt dovezi din ce în ce mai clare care susțin că grăsimea în exces depozitată în masa musculară are un impact negativ asupra dezvoltării sistemului osos", a continuat specialistul american.

Deși cercetătorii continuă să analizeze legătura dintre țesutul adipos și sănătatea oaselor, în lumina ultimelor descoperiri, ei îi sfătuiesc pe părinți să acorde o mai mare importanță rolului pe care alimentația echilibrată și sportul îl joacă în viața copiilor.