Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Feb 21, 2017

Georgiana Teodorescu, kinetoterapeut: „Momentul în care vezi fericirea din ochii părinților când copilul evoluează - cea mai mare satisfacție”

Terapeută extrem de talentată, pe care micuții pacienți cu care lucrează o îndrăgesc din primul moment, Georgiana Teodorescu este kinetoterapeut al clinicii noastre și absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, din București. Am apelat la experiența ei de lucru în kinetologie profilactică, recuperare pediatrică, ortopedie, traumatologie și nu numai, și am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări.

Care au fost cele mai mari progrese realizate pe care le-ați văzut în urma ședințelor de kinetoterapie?

Cele mai mari progrese se observă la pacienții care sunt conștiincioși și cooperanți. Pentru obținerea unor rezultate favorabile trebuie să existe o echipă formată din kinetoterapeut – micuțul pacient – părintele acestuia, la baza căreia se află munca, profesionalismul și încrederea.

Care este rolul părinților în recuperarea medicală?

În recuperarea medicală, rolul părintelui este foarte important, deoarece acesta trebuie să înțeleagă ce se întamplă cu cel mic și să conștientizeze importanța perioadei de recuperare.

Cum se desfășoară o ședință de kinetoterapie? Ce tactici aplicați pentru a face copiii atenți și cooperanți?

Ședințele de kinetoterapie îmbină elementele de kinetoterapie cu ”distracția”. Pentru a lucra cu un copil trebuie să ai o imaginație foarte bogată și să îți urmărești obiectivele stabilite în recuperare inventând ”jocuri” noi. Un rol important îl au chiar părinții, pentru că de la ei putem culege cele mai multe informații cu privire la preferințele și dorințele copilului. În acest mod putem alege metoda optimă de recuperare pentru fiecare copil în parte.

Care este cel mai des întâlnită afecțiune pentru care apelează părinții la kinetoterapia pediatrică?

Malpozițiile piciorului sunt foarte frecvente și adesea pot însoți și alte afecțiuni posturale, de exemplu torticolisul. Afecțiunile de origine posturală apar din cauza faptului că în ultimele 2 luni de viață intrauterină fătul a suportat presiuni mecanice mai mult sau mai puțin importante, de exemplu: greutatea mare a copilului, tonusul mușchiului uterin sau sarcinile gemelare.

Care este cheia succesului în kinetoterapie?

Răbdarea și capacitatea de comunicare a terapeutului ar fi cheia succesului în recuperare, dar și experiența și alegerea unui program de exerciții corespunzător fiecărui pacient în parte sunt la fel de importante.

Care sunt cele mai mari satisfacții lucrând ca și kinetoterapeut pediatric?

Momentul în care vezi fericirea în ochii părinților la cele mai mici semne de evoluție ale copilului este, din punct de vedere al kinetoterapeutului, cea mai mare satisfacție pe care o poate primi. În același timp,bucuria apare și la zâmbetul copilului, zâmbet ce este inocent și, în egală măsură, sincer.

De ce ați ales această meserie?

Îmi plac provocările. Cu un adult se poate coopera mai ușor, să lucrezi cu un copil este o adevărată provocare. Trebuie sa îi urmărești grimasele și să îți dai seama când încearcă să te păcălească, trebuie să fii inventiv pentru că altfel se plictisește, trebuie să fii autoritar și în același timp blând cu el.

În câteva cuvinte, care a fost cel mai de succes caz de până acum?

Mi-a rămas întipărit în minte, în mod deosebit, cazul unui băiat de 16 ani. În urma unui accident rutier a suferit un traumatism cranio-cerebral, urmat de o tetrapareză. Medicii au fost rezervați în legătură cu starea lui de sănătate, chiar au afirmat că nu își va mai putea controla niciodată hemicorpul stâng. După o perioadă lungă și dificilă de recuperare, a ajuns să se ajute de amândouă mâinile în mod egal și a ajuns la stadiul de mers pe genunchi. În prezent, lucrăm pentru achiziționarea ortostatismului.