Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Feb 21, 2017

Povestea Infant Kineto Clinic – un centru născut din dragostea unor părinți și grija pentru copii

Cel mai modern centru de terapii pentru copii din București are o poveste cu totul specială. Cei care au pus bazele Infant Kineto Clinic nu au făcut-o în calitate de oameni de afaceri, ci de părinți preocupați de starea de sănătate a copiilor lor și confruntați cu opțiuni reduse, cu prejudecăți din partea medicilor și cu foarte multe griji.

Sorina Sterea, fondatoarea Infant Kineto Clinic, a început să se gândească la nevoia înființării unei astfel de clinici după experiența bulversantă prin care a trecut cu fetița ei, născută în 2009. Perfect normală la naștere, Andreea, alintată Deea, a ajuns ca la 11 luni să fie diagnosticată de medici renumiți cu parapareză.

„Am fost foarte protectori cu ea, o țineam foarte mult în brațe, pe spate până la 11 luni, nu am pus-o deloc pe burtă. Nu ne învățase nimeni, nu știam ce e rău și ce e bine, iar la 11 luni nu avea musculatura deloc formată, ca să stea în funduleț, o așezam eu și o sprijineam de perne ca să mențină poziția. La vârsta asta, deja ar fi fost normal ca ea să se ridice la marginea pătuțului, să meargă de-a bușilea, să se întindă după o jucărie. Diagnosticul primit la acel moment a fost de parapareză, la una dintre cele mai bune clinici din București, la unul dintre cei mai buni specialiști. Diagnosticul a venit fără nicio altă explicație sau recomandare de tratament. Toți ne blamau pe noi, în special pe mine, pentru greșeli pe care aș fi putut să le fac în timpul sarcinii (consum de alcool, tutun), dar nu era cazul. Pasul următor a fost să discutăm cu un neurolog. Nimeni nu ne-a putut spune totuși un diagnostic cert, nu se puteau decide asupra cauzelor sau tratamentului. Niciunul nu s-a gândit că ar putea fi din cauza musculaturii slab dezvoltate care ar fi necesitat gimnastică de recuperare. Toți căutau cauze diverse, de la alimentație și deficit de vitamine, până la afecțiuni neurologice.”

Plimbați de la un doctor la altul, părinții au avut mare noroc să ajungă, totuși, să dea o șansă și kinetoterapiei.

„Medicul nostru pediatru ne-a vorbit prima dată de kinetoterapie și am mers la institutul de stat, unde în numai 4-5 zile de kinetoterapie s-au văzut efecte uimitoare. Am fost neîncrezători la început, dar specialiștii au știut din prima clipă despre ce este vorba și au reușit să recupereze toate acele etape pe care noi nu am știut să le facem la timp. A durat puțin până fetița s-a obișnuit cu mișcările de lucru și, oricât de greu ne era nouă ca părinți să o vedem chiar plângând câteodată, am știut că trebuia să facem asta ca să o recuperăm.”

Clinicile de stat sunt deseori o experiență dură pentru orice pacient și, cu atât mai mult, pentru copii care au nevoie de stimulare și un spațiu prietenos atunci când sunt în tratament. Așa că familia Sterea a decis să încerce să îi facă Deei orele de terapie mai frumoase, prin lucru acasă cu un expert în kinetoterapie.

„După experiențele teribile în spital, unde condițiile sunt așa cum le știm, am realizat cât de mult contează de fapt, terapeutul, încrederea pe care el ți-o dă, ca părinte, și ajutorul pe care îl poate oferi copilului. Am trecut de la lucrul pe masă, pasiv, la lucrul activ, cu mingiuțe și jucării puse pe scări și ne-am dat seama că tot secretul stă în joc. Să transformi terapia într-o joacă pentru cel mic. Atunci s-a născut idea unei clinici de kinetoterapie, pentru că am realizat că părinții ca noi nu au alternative. Lucrul acasă nu este o soluție pentru că este costisitor, nu ai toate materialele etc. Opțiunile particulare din acel moment nu ne-au plăcut – sălile erau neprimitoare, specialiștii nu ni s-au părut foarte implicați, aparatura de lucru era uzată. Iar la stat, pentru o sedinta de 15 minute de terapie, voiau să te țină internat. Asta nu a fost o soluție pe care noi puteam să o acceptăm, mai ales că erau cazuri mai grave, venite din provincie. Noi ne doream ceva de tip in-out. În cazul nostru, a fost nevoie de 6 luni de terapie susținută. Și, în cele 6 luni, de fiecare dată când mergeam cu ea la terapie, pentru că nu lucram numai acasă, mă gandeam cum ar fi să existe un centru dedicat, amenajat frumos pe placul copiilor care să își dorească să vină la ședințe, mai ales că terapia se întinde, de obicei, pe o perioadă mai lungă de timp.”

Proiectul Infant Kineto Clinic a prins viață în 2013.

„A durat până am pus planul în aplicare. Am vrut să fie rentabil pentru părinți și primitor pentru copii. Dar provocările au fost mari, mai ales pentru că, dincolo de amenajare, contează extrem de mult terapeuții, experiența lor și pasiunea cu care vin la fiecare ședință.”

Când s-au deschis porțile Infant Kineto Clinic, familia Sterea se mărise, apăruse și mezinul, Ianis, care, la fel ca sora lui, a fost ajutat de kinetoterapie.

„La el, situația a fost invers. Noi ne dădeam seama că are ceva, că nu merge corect, dar medicii la care mergeam fie ne spuneau că este perfect sanatos, fie că orice are își va reveni singur și erau împotriva kinetoterapiei pe care o considerau inutilă. A primit, în cele din urmă, diagnostic de platfus, bolta plantară prăbușită, dar am început noi din proprie initiațivă să lucrăm cu el și cu experți în kinetoterapie încă de la 4 luni, preventiv, pentru musculatură.”

Sorina Sterea și-a concentrat toată energia în proiectul Infant Kineto Clinic. N-a vrut să audă de compromisuri - a căutat cei mai buni specialiști kinetoterapeuți, cei mai dedicați logopezi, cei mai experimentați psihologi în lucrul cu cei mici. Le-a pus la dispoziție cele mai simpatice cabinete în strada Daniel Barcianu 22 din București și a insistat să aibă aparatură de ultimă generație pentru ședințele de exerciții fizice. Niciodată nu îi numește pe cei care vin în clinică “pacienți”, pentru ea sunt ca niște prieteni, și le împărtășește povestea ei cu final fericit. Îndrumă familii speriate de termeni seci din kinetoterapie, iar cei din echipă i-au devenit, parcă, rude. Infant Kineto Clinic s-a transformat în acest spațiu deosebit, unde părinții împărtășesc experiențe comune și simt că au un real sprijin înterapeuți. Copiii familiei Sterea vin cu drag în clinică să lucreze din când în când cu specialiștii sau să cunoască și ei micuții care participă la ședințe, iar la școală sau la grădiniță le recomandă tuturor colegilor să vină și ei la terapie, spre mirarea ori chiar supărarea părinților. Dar asta numai pentru că Infant Kineto Clinic e mai mult decât un centru medical. E o lume veselă și colorată în care orice copil se face bine.