Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

May 27, 2016

Statistici triste pentru România: țara noastră, locul 2 la obezitate infantilă

Cele mai recente studii plasează România pe locul 2 în Europa la cele mai multe cazuri de obezitate infantilă, iar de vină sunt sedentarismul și obiceiurile alimentare nesănătoase, precum consumul în exces de sucuri, fie ele și de fructe.

Deși pare greu de crezut, din cauza conținutului ridicat de zahăr, consumul de sucuri este al doilea cel mai important factor care cauzează obezitatea, primul loc fiind ocupat de excesul de dulciuri. Zahărul este numitorul comun și principalul incriminat, pentru că, atunci când este consumat în cantitate prea mare de către copii, el încurajează creșterea numărului de celule grase, favorizând inclusiv diabetul.

Stiați, de exemplu, că pentru fiecare 100 militri de suc se calculează 10 grame de zahăr? Pentru un organism în creștere este prea mult, perturbând anumite funcții metabolice, precum cea a pancreasului.

Specialiștii atrag atenția, însă, și asupra sucurilor de fructe, nu numai asupra băuturilor carbogazoase.

Freshul de portocale conține aproximativ 40 gr carbohidrați per 500 ml de suc, în timp ce aceeași cantitate de carbohidrați se regăsește, de exemplu, în 4 felii de pâine. Recomandările nutriționiștilor în aceste sens ne spun să alegem consumul de fructe întregi sau, în cazul freshurilor, să le diluăm cu apă.

Împreună cu o nutriție inteligentă, o armă eficientă împotriva obezității va fi o mai bună educație a mișcării, sedentarismul fiind specific și în rândul generației tinere, care preferă oricând prietenia tabletei, în defavoarea activității fizice și timpului petrecut în aer liber. Nu ne rămâne, atunci, decât să fim atenți la ce mănâncă, dar și la ce beau copii noștri și să îi încurajăm mai mult să facă mișcare, fie afară cu prietenii, fie în cadrul organizat al programelor dedicate, din clinicile de specialitate.