Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

May 28, 2016

Cercetătorii ne aduc vești bune: există dovezi clare că sportul învinge ADHD-ul

Despre copiii diagnosticați cu ADHD (tulburarea hyperkinetică cu deficit de atenție) auzim tot mai des. Dacă nu sunt sedentari și supraponderali, copiii generației de astăzi sunt hiperactivi și cu probleme de concentrare. În loc să ne punem toată nădejdea în pastile, cercetătorii ne îndeamnă acum spre o altă abordare, pornind de la cea mai recentă descoperie în domeniu: numai 26 de minute de mișcare fizică pe zi ameliorează semnificativ simptomele ADHD.

Greu de controlat, agitați și fără capacitate de concentrare prea mare în timpul claselor de la școală, copiii hiperactivi trebuie împrietenți cu sportul. Efectele benefice ale unui program zilnic de exerciții se pot observa după numai opt săptămâni, așa cum indică studiile recente. Dr. Betsy Hoza, profesor de psihologie la prestigioasa Universitatea din Vermont, a arătat de curând că jumătate de oră de mișcare îi face pe copiii cu ADHD să fie mai atenți și să aibă o stare generală de spirit mult mai bună. „Rezultatele au fost încurajatoare și, cu excepția cazurilor în care există o contraindicație medicală în acest sens, copiii cu ADHD ar trebui să includă în tratamentul lor, pe lângă terapiile comportamentale, și un program bine stabilit de exerciții”, a declarat dr. Hoza.

Ba mai mult, într-un articol recent semnat de John Ratey, de la Harvard Medical School, autorul său avansează chiar ideea că, în anumite cazuri, sportul poate înlocui cu succes medicamentele. În spatele efectelor pozitive pe care le are mișcarea fizică în rândul copiilor hiperactivi (dar nu numai al lor), se pare că stau o serie de substanțe precum endorfinele, serotonina și dopamina, despre care am auzit cu toții, și care se secretă la nivelul creierului atunci când facem mișcare.

În lumina acestor descoperiri, nu ne rămâne decât să îi încurajăm pe cei mici să facă mai mult sport.

Acum știm că vor fi, cu siguranță, nu doar mai sănătoși, ci și mai atenți și mai voioși.