Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Jul 13, 2017

De ce este esențială prevenția în creșterea copiilor?

Orice mămică ar trebui să afle din maternitate despre importanța kinetoterapiei și ar trebui îndrumată chiar de neonatologi spre astfel de specialiști. Acesta este crezul nostru la Infant Kineto Clinic. Asta pentru că știm care este importanța mișcării pentru nou născuți și am văzut multe cazuri de copii ajunși târziu în grija experților noștri.

De la ce vârstă pot începe copiii kinetoterapia?

”O poziție incorectă intrauterină poate duce la torticolis, poziția piciorușelor în interior sau în exterior, plagiocefalia. Kinetoterapia poate fi de ajutor și în cazul copiilor născuți prematur sau a celor cu întârziere în dezvoltare. Bebelușii pot începe kinetoterapia încă din a doua lună de viață pentru a avea parte de o dezvoltare armonioasă”, crede Sorina Sterea, fondatoarea Infant Kineto Clinic și mama a doi copii care au fost ajutați de kinetoterapie.

De ce este mai important să previi anumite afecțiuni decât să ajungi să fii nevoit să le tratezi? Pentru că atunci când copilul este mic, îl poți ajuta în dezvoltarea sa cu o varietate de stimulenți, atât în ceea ce privește kinetoterapia, cât și pe partea de psihologie și logopedie. Este vârsta la care creierul este foarte receptiv, absoarbe toate informațiile, iar corpul se lasă corectat atunci când lucrează cu specialiști. ”La noi, în România, există mentalitatea că mama trebuie să le facă pe toate, să fie și doctor și psiholog și kinetoterapeut și este clar că nu poți avea aceleași rezultate”, atrage atenția Sorina Sterea.

Cum alegem terapeutul potrivit?

Alegerea corectă a terapeuților pe mâna cărora decizi să-ți lași copilul contează foarte mult. Un terapeut cu experiență știe că fiecare copil este unic, reacționează diferit și progresează diferit. Un terapeut cu experiență va ști să îi pondereze pe părinți, care au uneori tendința de a se precipita, de a arde etapele din dorința de a ajunge la un anumit obiectiv.

”Există cazuri în care, în cadrul ședințelor de kinetoterapie, specialistul își dă seama că cel mic are probleme de comunicare și ar avea, de exemplu, nevoie de ajutorul unui logoped. Părinții asociază greșit, de multe ori, logopedia sau psihologia cu o boală a copilului.  Încă există prejudecăți referitoare la rolul psihologului”, adaugă fondatoarea Infant Kineto Clinic.

Este important ca părinții să fie atenți la nevoile copiilor lor, atât la cele de natură fizică, cât și la cele de natură emoțională și să fie deschiși să ia cele mai bune decizii pentru aceștia. Un start bun în viață poate oferi un viitor frumos. Un copil sănătos fizic și emoțional se va transforma într-un adult sănătos și performant. Așa că de noi, părinții, depinde în mare măsură felul în care viitorul copiilor noștri va arăta.