Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Aug 18, 2017

Punem copiii în sisteme de purtare? Sfaturi de la kinetoterapeutul Gabriela Nedel

Sterilizatoare, încălzitor performant pentru biberoane, cărucioare 3 în 1, sisteme de purtare, leagăne de tot felul, nebulizator, aparat de supraveghere și multe altele. Doar cei care nu sunt părinți nu au auzit de toate acestea. Din momentul în care în viețile noastre apare un copil, ne simțim copleșiți de numărul mare de decizii pe care trebuie să-l luăm, de alegerile pe care trebuie să le facem, de multitudinea de păreri și informații cu care suntem bombardați.

            Așa că ne-am hotărât să vorbim cu kinetoterapetul Infant Kineto Clinic, Gabriela Nedel, despre un subiect extrem de controversat la momentul actual: sistemele de purtare.

            Cum este mai bine, mai sănătos pentru bebeluși: în sisteme de purtare sau în cărucior?

            Clar eu sunt pentru cărucior și purtat în sistem doar dacă este strict necesar! Dacă se poate în cărucior, este perfect în cărucior, copilul are tot confortul în acest fel.

            Este un răspuns categoric…. De ce sunteți împotriva sistemelor de purtare?

            Pentru că indiferent de caracteristicile acestora, ele pot afecta coloana. Inevitabil se face sprijin și pe șezutși nu este ok să sprijinim copilul în funduleț înainte de 6 luni.Știu că sunt și sisteme sau tot felul de marsupii care susțin că bebelușul stă în poziția fetală. Dar, până la urmă, greutatea tot acolo se lasă, tot în șezut, iar coloana chiar dacă stă doar un pic curbată, are de suferit.

            Dar după 6 luni, putem folosi totuși astfel de sisteme?

            După ce copilul începe să stea în funduleț, le putem folosi. Deși nici la acest stadiu nu încurajez purtarea bebelușului pentru mult timp. Dacă nu ai alt dispozitiv la îndemână, poți folosi astfel de sistem pe o perioadă scurtă, dar nu pentru plimbări foarte lungi și nu în mod constant. Îi limitezi mișcările, dacă îl ții cu fața la tine el te vede doar pe tine, are tendința să adoarmă, nu se poate mișca, nu poate mișca mâinile, picioarele. Eu consider că orice copil trebuie să stea cât mai lejer și să aibă libertate de mișcare, eu asta îi sfătuiesc pe părinți: să lase copilul cât mai liber!

            Sunt totuși mămici care preferă sistemele de purtare, din diverse motive. La ce trebuie să fie atente atunci când aleg un sistem? De ce criterii trebuie să țină cont?

            În primul rând, trebuie să fie atente la poziția copilului. Este foarte important ca membrele inferioare să fie în abducție,astfel încât să asigure o poziție corectă a șoldului și a coapsei. Copilul trebuie să stea într-o poziție cât mai corectă, cu coloana dreaptă și să fie comod și pentru mamă, și pentru bebeluș.

            Până la ce vârstă putem să ne folosim de astfel de sisteme de purtare?

            Depinde și de spatele nostru. Eu nu recomand sistemele acestea pentru că eu sunt de părere că după ce l-ai purtat 9 luni în pântece, 9 luni în care cu siguranță ai avut dureri de spate, cu siguranță abia așteptai, cel puțin în ultimul trimestru, să naști și să nu mai ai burta aceea proeminentă, care te trăgea pur și simplu și îți dădea dureri și de spate și de șolduri, după toate acestea nu mai este indicat să-ți forțezi coloana în niciun fel. Dacă pui copilul în cărucior, nu înseamnă că l-ai abandonat, că nu te mai simte. Copilul are nevoie, la un moment dat, de spațiu. Dacă mergi undeva unde nu te poți folosi de cărucior, asta este altceva. Dar eu chiar nu recomand. Dacă îl poartă tăticul, putem spune că este mai bine. Oricum, la un moment dat copilul o să vrea să meargă singur, nu o să mai vrea în sistem. Pentru că îl limitează pur și simplu, nici măcar nu poate vedea ce se întâmplă în jurul lui.

            Există sisteme în instrucțiunile cărora este specificat că bebelușul poate fi așezat și cu fața la direcția de mers. Este mai bine să-l purtăm astfel?

            Nu mai este o poziție corectă pentru șolduri, pentru că picioarele nu mai stau atât de depărtate. Pentru bebeluș este mai bine, pentru că poate vedea ce se întâmplă în jurul lui.

            În ce fel îl poate afecta pe copil această poziție incorectă?

            Poate să-i afecteze coloana, poate să stea strâmb, poate să-i afecteze șoldurile. Insist, trebuie să-l lași liber și să-i permiți să se miște. În faza în care începe să meargă în patru labe prin casă, dacă ieși cu căruciorul la plimbare, îl poți lăsa în anumite condiții și în parc să meargă în patru labe, nu trebuie ținut doar în cărucior și cu atât mai mult nu trebuie ținut în sistemul de purtare.