Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Sep 26, 2017

Generația copiilor crescuți pe internet – un semnal de alarmă tras de psihologul Infant Kineto Clinic, Monica Borugă

Cunoașteți vorba aceea ”să crești copilul ca la carte”? Nu mai este valabilă, acum se poartă creșterea copilului ….”ca la internet”. Avem acces la tot mai multă informație, ceea ce este un lucru pozitiv, dar cum reușim să filtrăm această informație? Internetul a înlocuit practic părerile specialiștilor., iar presiunea este tot mai mare asupra părinților, aflați într-o reală competiție cu cei asemeni lor. Psihologul Infant Kineto Clinic, Monica Borugă ne oferă câteva teme de gândire foarte actuale. După o zi cu foarte multe cazuri de părinți și copii aflați în impas, doamna psiholog a scris dintr-o suflare și cu mult suflet rândurile ce urmează:

 

            În deplină maturitate emoțională sau nu, din dorință sau nu, aflându-se într-o relație  sau formând o familie, foarte mulți din adulții de azi devin părinți. Și ce fac ei după asta? Majoritatea încep să caute informație. Unde? La specialist? Nu! Pe internet. Și ce citesc ei acolo? Despre cum și cât ar trebui să fie copilul lor – rezultatul – și nicidecum mijlocul prin intermediul căruia să  ajungă la acel rezult. Iar apoi stupoare!  Foarte mulți dintre copii nu fac și nu au achiziționate nici măcar un  sfert din deprinderile despre care adulții responsabili de creșterea lor au aflat pe internet.

            Astfel, părinții intră în depresie și încep să-și facă reproșuri unul altuia, se nasc conflictele, iar situatia devine din ce în ce mai încordată în familie. Un astfel de mediu este toxic pentru copilul care și așa nu îndeplinea “baremul”.

            Ce ar trebui să se întâmple de fapt?

            Normal, ușor de făcut și extrem de plăcut este să ne implicăm activ în dezvoltarea copilului nostru prin intermediul jocului. Astfel  reușim să punem bazele  unor mecanisme de gândire și învățare, esențiale în evoluția lor viitoare. Pentru că ceea ce este descris în acele scale de dezvoltare ca achiziție se referă la copilul care este stimulat adecvat, care trăiește într-un mediu prietenos, în care relațiile dintre adulții din jurul său sunt unele de normalitate, în care relațiile dintre adulți și copilul în cauză sunt unele care au la bază afecțiunea și respectul, cunoașterea măsurii.

            Rolul părinților este să creeze o atmosferă plăcută în familie, favorizantă dezvoltării intelectuale a copiilor lor.

            Sunt întrebată frecvent de către părinți: ”Dar cum să mă joc cu el? Copilul nu vrea, eu îi arăt și el nu este interesat sau îmi strică jocul“. Răspunsul este unul simplu: exersăm, suntem consecvenți, suntem răbdători!

            Așa cum petrecem ore în șir pe internet căutând informații despre achizițiile pe care trebuie să le aibă copilul la un moment dat,  tot așa putem să ne petrecem timpul împreună cu copilul nostru, să ne jucăm, să observăm , să-l cunoaștem, să învățăm să ne simțim bine împreună cu copilul nostru!