Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Nov 14, 2017

Primii pași ai copiilor și primele griji ale părinților

Primii pași ai copilului sunt extrem de importanți în dezvoltarea lui. Primele probleme de postură pot apărea chiar în această etapă, așa că fiecare părinte trebuie să fie corect informat și foarte atent la felul în care cel mic începe să pășească.

            ”Mersul nu ar trebui să fie grăbit, ci lăsat să vină de la sine. Copilașul începe să se ridice în piciorușe după vârsta de 1 an și ar trebui să fim atenți la cum pune piciorușele când pășește, să fie pus piciorușul în ax. Copilașii au tendința, mai ales cei care sunt grăbiți, să se ridice în piciorușe, să pună vârfulețele în exterior, în valg, pentru a-și mări baza de sprijin și atunci dezvoltă un mers vicios”, ne explică kinetoterapeutul Infant Kineto Clinic, Georgiana Teodorescu.

            Fără a transforma primii pași într-o obsesie, părinții trebuie să se asigure că cei mici pășesc corect și că au parte de susținerea necesară în această etapă de dezvoltare. Foarte mulți copilași fac primii pași pe vârfuri, iar specialiștii ne atrag atenția asupra acestui stil de mers: ”Mersul pe vârfuri poartă numele de sindrom balerin. Este frecvent în cazul copiilor puși în premergător, pentru că nu își susțin singuri greutatea și genunchii se vor flexa, iar piciorușele vor sta pe vârf. Această postură, pe o perioadă îndelungată, duce la o hipertonie a mușchiului triceps sural, iar copilul poate rămâne cu acest viciu de postură.  Dacă nu este luat în seamă și intervenit din punct de vedere kinetic la timp, se poate ajunge până la  retractura musculaturii posterioare a gambei”, avertizează Georgiana Teodorescu.

            Kinetoterapeutul Infant Kineto Clinic le recomandă părinților să aleagă cu grijă și încălțămintea copiilor.  Aceasta este foarte importantă pentru că trebuie să susțină glezna foarte bine și să nu permită mișcări stânga-dreapta a piciorușului în încălțăminte. Este de preferat să optăm pentru o încălțăminte ortopedică, cu susținători plantari pentru a-l ajuta să pășească într-un mod corect. ”Nu ar trebui să purtăm încălțăminte purtată de alte persoane și nici copilașii între ei să nu schimbe încălțămintea (dacă avem doi copilași, să spunem că o păstrăm de la cel mare pentru cel mic). Pentru că fiecare persoană are un anumit stil de mers, o anumită amprentă de mers și încălțămintea se deformează în interior după felul în care ne lăsăm greutatea, după amprenta de mers, mai mult pe talon sau mai mult pe marginea externă sau în mod vicios, mai mult pe marginea internă și atunci ducem acest mers vicios și următorului copilaș”, sunt explicațiile specialistului.