Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Nov 14, 2017

Torticolisul congenital – afecțiunea cu care se confruntă foarte mulți bebeluși

De cele mai multe ori, ca părinți, apelăm la kinetoterapie pediatrică doar în urma unui diagnostic primit de la un medic specialist, iar uneori recomandarea vine târziu. ”Părinții ar trebui să apeleze la kinetoterapie, dacă observă ceva diferit în dezvoltarea copilului. De asemenea, este indicat să fie efectuată o evaluare neuropsihomotorie în cazul nou-născutului prematur. Bineînțeles și copilașii născuți la termen trebuie să fie evaluați din punct de vedere neuropsihomotor pentru a observa dacă parcurg corect toate etapele de dezvoltare”, este sfatul kinetoterapeutului Infant Kineto Clinic Georgiana Teodorescu pe care am întrebat-o și la ce trebuie să fim atenți ca părinți pentru a ne da seama dacă ceva este în neregulă.

            ”Dacă vorbim despre bebeluși, trebuie să fim atenți la postura căpuțului. Cea mai frecventă patologie este torticolisul. Dacă părintele observă că are urechea apropiată de umăr (căpuțul înclinat) și rotat de partea opusă, atunci trebuie să-l vadă  un specialist, pentru că este foarte posibil să aibă torticolis”, ne explică Georgiana.

            Torticolisul congenital reprezintă înclinarea permanentă a capului, asociată adesea cu o rotație a acestuia de partea opusă. Această afecțiune a gâtului necesită o atenție deosebită a unei echipe interdisciplinare formată din medic specialist și kinetoterapeut. Torticolisul congenital este determinat de poziția vicioasă din timpul dezvoltării intrauterine, de greutatea mare a copilului, de tonusul mușchiului uterin sau poate să apară în cazul unei sarcini gemelare.

            Tratamentul kinetic trebuie să înceapă imediat după naștere, în urma diagnosticului stabilit de specialist. Se urmărește tonifierea simetrică a musculaturii gâtului, corectarea atitudinilor vicioase ale coloanei cervicale și a umerilor. Kinetoterapeutul  va îndruma părinții să să îl stimuleze activ pe bebeluș cu ajutorul stimulilor senzoriali (auditivi, cutanați și vizuali), pentru ca micuțul să își orienteze capul în sens corectiv. De asemenea posturarea copilașului pe burtă cu sprijin pe antebraț ajută la creșterea tonusului muscular de la nivelul gâtului.

            Părinții pot confecționa un săculeț de nisip sau cu orez, mai ales că orezul ajută la absorbția transpirației din acea zonă, pe care să il pună la nivelul gâtuțului de partea mușchiului scurtat pentru poziționarea acestuia în ax. Posturarea cu orteza cervicală este necesară în momentul în care stimularea senzorială și săculeții de nisip sau orez nu dau rezultatul dorit.

            Torticolisului i se poate asocia plagiocefalia (aplatizarea capului). Plagiocefalia apare ca urmare a posturării copilului într-o singuă poziție. De obicei, apare în situațiile în care copilașul nu este posturat pe burtică, fiind lăsat timp îndelungat într-o singură poziție.

            ”De obicei torticolisul se asociază și cu tal valg sau tal var, adică piciorușele cu vârfulețele în exterior sau în interior și atunci trebuie să fie atenți și la piciorușe. Ar trebui să fie atenți și la tonusul musculaturii, pentru că poate fi prezentă o hipotonie sau o hipertonie”, adaugă kinetoterapetului Infant Kineto Clinic.

            Dacă torticolisul congenital este neglijat, mușchiul sternocleidomastoidian se va scurta putând merge până la retracția acestuia. După instalarea retracției se va observa modificarea ramului mandibular de partea afectată. În această situație se impune tratamentul chirurgical, această intervenție fiind posibilă doar după vârsta de un an și jumătate, așa că sfatul specialiștilor Infant Kineto Clinic este să nu așteptați până în ultima clipă pentru a lua măsurile necesare.