Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

May 28, 2016

Un program intens de antrenament reduce efectele paraliziei cerebrale

Unii copii se nasc cu o formă sau alta de paralizie cerebrală, studiile arătând o frecvență de 3 cazuri la 1000 de nașteri. În alte situații, paralizia apare ca urmare a unei accidentări care duce la lezarea sistemului nervos central. Cert este că ultimele cercetări în domeniu au arătat că efectele bolii asupra musculaturii pot fi reduse semnificativ printr-un program riguros de antrenament.

Un studiu recent publicat de către cercetătorii de la Universitatea din Cape Town arată că în cazul atleților paraolimpici cu paralizie cerebrală, densitatea osoasă și alți indici de compoziție corporală sunt similari, dacă nu superiori uneori, cu cei al adulților de aceeași vârstă, care nu suferă de această afecțiune.

Descoperirea lor vine și demonstrează ceea ce specialiștii bănuiau deja, anume că un nivel intens al exercițiilor de la o vârstă cât mai fragedă este benefic pacienților care suferă de paralizie cerebrală.

Cercetătorii au pornit studiul lor analizând compoziția corporală a 6 atleți paraolimpici care suferă de hemiplegie (paralizie care afectează jumătatea stânga sau dreapta a corpului) pe care i-au supus la diferite teste. Rezultatele obținute au arătat că atât densitatea minerală osoasă, cât și grăsimea corporală erau similare cu cele ale unui adult sănătos, uneori chiar superioare celei ale populației generale, care este în mare parte sedentară.

"Aceste noi descoperiri au implicații importante în ceea ce privește impunerea exercițiilor fizice ca instrument important în procesul de reabilitare", au concluzionat cercetătorii, adăugând că "studiul ne-a ajutat să întelegem cum oasele și alte sisteme fiziologice răspund la acest tip de tratament".

Urmează și alte studii care să susțină aceste recente descoperiri, așa că promitem să vă ținem la curent.