Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Nov 15, 2017

Cum ajung copiii să se îndrăgostească de ședințele de kinetoterapie

Când spunem kinetoterapie, foarte mulți dintre noi ne gândim automat la probleme medicale. Dar dacă v-am spune că pentru copilașii care vin la Infant Kineto Clinic orele de kinetoterapie sunt cele mai așteptate ore din zi?

            ”Unii sunt reticenți la început pentru că se adaptează, depinde de cum se adaptează fiecare. E un loc nou, o față nouă, un om nou, dar eu transform cumva totul în joc și mă adaptez la nevoile fiecărui copil. Unuia îi place să-i spui ghicitori în timp ce faci nu știu ce exercițiu. Trebuie să o ia cumva și în serios, să realizeze că e un lucru serios, le explic și trebuie să înțeleagă și ei de ce vin și ce vrem și ce obiective avem și le spun foarte simplu: uite, acum stai așa, nu vrei să ajungi ca nu știu ce bătrânică pe care ai văzut-o și stă cocoșată. Sau le poți spune de corset, care sunt un pic mai conștienți de asta, ideea nu e să-i sperii, dar să nu ajungă la alte lucruri un pic mai grave. Trebuie să fie distractiv, așa că intru în lumea lor mult de tot, cât pot eu. În funcție de nevoile fiecărui copil. Majoritatea lucrează singuri în sală, nu sunt cu părinții și se destind foarte mult și foarte mulți au nevoie și să vorbească nu numai să lucreze”, ne povestește specialistul Infant Kineto Clinic Valentina Ioniță, kinetoterapeut cu experiență în lucrul cu cei mici.

            Un lucru de care se bucură specialiștii Infant Kineto Clinic este acela că părinții au devenit mult mai deschiși la ideea de a apela la kinetoterapie, iar foarte mulți dintre ei își aduc copiii la clinică fără a avea neapărat probleme grave. Însă, de cele mai multe ori intervin alți factori care fac ca rezultatele să nu fie de durată.

            ”Părinții sunt destul de conștienți de importanța kinetoterapiei, însă dau vina pe multe alte lucruri cum ar fi timpul. Cam cu asta ne confruntăm. Când vine cineva la evaluare cu un copil peste 4, 5, 6 ani cu problemă de postură a coloanei vertebrale, eu îi spun din start că este vorba de o frecvență pe care trebuie să o respecte ca să ajungem la niște rezultate. Altfel vorbim degeaba pentru că dacă vine o dată sau de două ori pe săptămână, din punctul meu de vedere nu înseamnă nimic. Deci vorbim de minimum 3 ori pe săptămână ca să reușim să facem ceva. Toți vin pentru rezultate și vor să vadă ceva și că este de durată. Deci o problemă de postură de coloană, coloana care este foarte puternică, nu poți să întărești o musculatură în 10 ședințe de kinetoterapie, deci clar vorbim de durată, de kinetoterapie, de mișcare pe termen mai lung. Nu au răbdare, nu au timp și scuzele când nu vrei să faci ceva, le găsești. Ei sunt destul de deschiși și pare la început că înțeleg. Și ar trebui să înțeleagă pentru că foarte mulți dintre părinții care vin cu copiii au ei înșiși probleme de coloană vertebrală”, ne explică Valentina Ioniță.

            Cei mai mulți copii au din păcate probleme cu postura, atitudini scifoscoliotice și combinații între acestea, o musculatură a abdomenului destul de slabă. ”Lucrez și abdomenul, de obicei se leagă, și piciorușele și tot așa și paravertebralii care sunt foarte importanți și din păcate ne confruntăm cu problema asta. Cam toți copiii au aceeași postură din cauza faptului că sunt destul de sedentari, la modul că la școală stau, acasă stau, folosesc foarte mult tablete, telefoane, la televizor este aceeași poziție defectuoasă și nu mai fac mișcare, nu mai au timp pentru mișcare. Mulți părinți ne întreabă și pe noi dacă este în regulă să îmbine cumva kinetoterapia cu înotul, tenisul și alte sporturi care se mai fac acum. Și asta este bine, dar doar pentru copiii care nu au probleme, pentru că în momentul în care ai o scolioză spre exemplu poți să înrăutățești și să faci mai rău coloanei lucrând doar cu o singură mână la tenis”, explică specialistul Infant Kineto Clinic.