Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Nov 15, 2017

Valentina Ioniță, kinetoterapeut Infant Kineto Clinic: ”Copiii nu mai știu ce este acela un abdomen sau o genuflexiune.”

124 de milioane de copii obezi la nivel mondial – este o statistică anunțată de Organizația Mondială a Sănătății, care atrage atenția că acest număr a crescut de zece ori în ultimii 40 de ani. Iar veștile alarmante continuă: dacă acestă tendință se va menține, până în anul 2022, vom ajunge să avem mai mulți copii obezi decât subponderali.

Unde greșim

            Alimentația și mișcarea sunt principalele probleme. Mese haotice, mâncare nesănătoasă, foarte multe dulciuri incluse în rutina zilnică a unui copil – toate acestea duc fără îndoială la kilograme în plus și apoi la probleme de sănătate. Iar sedentarismul ajută și mai mult acest scenariu trist.

Ce spun specialiștii

            ”La școală, din păcate, copiii își petrec foarte mult timp pe scaun. Și nu numai la școală, spre deosebire de copilăria noastră, ei acum au after-ul care știu că le ocupă mare parte din după-amiază. Și asta le limitează foarte mult posibilitatea de mișcare. De-asta vin și la noi. Sunt foarte mulți care vin doar să facă mișcare, deci doar pentru tonus muscular, pentru întărirea musculaturii și pentru postură, pentru îndreptarea și corectarea posturii”, ne povestește kinetoterapeutul Infant Kineto Clinic, Valentina Ioniță.

            Dacă în 1975 la nivel modial, doar 1% dintre copii sufereau din cauza obezității, statisticile s-au modificat dramatic în ultimii ani. De la 11 milioane la 124 de milioane de copii obezi este un salt imens, iar acestora li se adaugă 213 milioane de copii supraponderali, dar care nu sunt încadrați în categoria obezității.

            ”Nu mai fac mișcare foarte multă la școală. Și ăsta e un lucru destul de rău. Ar trebui 3 ore pe săptămână să aibă educație fizică. De obicei îi întreb dacă știu ce înseamnă un abdomen sau o genuflexiune și nu mă refer la copii de 2 ani, mă refer la copii mari, și nu știu. Mi se pare destul de trist lucrul ăsta. Asta denotă din punctul meu de vedere că realmente chiar nu fac mișcare”, ne explică specialistul Infant Kineto Clinic.

            Rezultatul va fi, din păcate, o generație de copii și adolescenți obezi predispuși la anumite boli, cum este diabetul.