Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Feb 23, 2018

Ghiozdanele prea grele și poziția în bancă – problemele cu care se confruntă copiii noștri

Foarte mulți dintre copilașii cu probleme de statică vertebrală sunt școlari, iar ca părinți avem obligația să sprijinim dezvoltarea lor sănătoasă și armonioasă. Am întrebat-o pe Valentina Ioniță, kinetoterapeut Infant Kineto Clinic, cum îi afectează pe cei mici obiceiurile care țin de viața de școlar.

            Ce înseamnă prea greu pentru un copil, când vine vorba de ghiozdan?

            Este adevărat, subiectul ”ghiozdanul prea greu” este foarte dezbătut deoarece este unul dintre factorii ce influențează postura copilului în ceea ce privește deformațiile coloanei vertebrale. Ce înseamnă prea greu pentru copil? Acest aspect ține în primul rând de vârsta copilului. Eu consider că ghiozdanul ar trebui să cântărească aproximativ 10% din greutatea acestuia. În al doilea rând, este important și tipul de ghiozdan pe care acesta îl poartă. Ideal este ghiozdanul pe ambii umeri, ce se mulează pe curburile fiziologice ale coloanei vertebrale, eventual cu barete adecvate care să atenueze căderea acestuia pe umeri. Nu sunt de acord, în schimb, cu ghiozdanul pe un singur umăr. Știu că a devenit o modă la un moment dat. Purtând acest tip de ghiozdan, copilul riscă să dezvolte scolioza.

            Ar mai fi de zis că este esențial să învățăm copilul și să-i atragem atenția asupra posturii în timpul purtării ghiozdanului: cum să-și încordeze abdomenul, cum să-și îndrepte spatele și să nu-și mai aducă umerii în față. Ghiozdanul nu ar trebui să fie considerat o povară pentru copil dacă ar cântări cât trebuie și ar fi purtat în mod corespunzător.

            Aveți cazuri de copii care ajung la dumneavoastră cu probleme cauzate de ghiozdanul prea greu?

            Este greșit să spunem că doar din cauza ghiozdanului ajunge un copil să adopte o postură greșită a coloanei sau să ajungă la deformații ale coloanei vertebrale. Este un cumul de factori. Cum am menționat și înainte, copilul ce poartă ghiozdanul doar pe un umăr este mai predispus la scolioză.

            O altă problemă de interes este poziția copilului în bancă. Cum este corect să stea cel mic în bancă?

            Depinde foarte mult de doamna educatoare/învățatoare/profesoară. Pe noi ne corectau și ne atrăgeau atenția imediat ce ne vedeau că ne lăsăm pe banca, ne corectau spunându-ne să stăm cu mâinile pe bancă și spatele drept. Plus că se considera a nu fi o dovadă de respect pentru un profesor această atitudine. De aici pleacă totul, dacă i s-ar spune și la școală și acasă sau în mediile unde copilul își petrece timpul probabil că ar deveni un obicei, o normalitate pentru acesta să se educe în acest sens și să adopte o postură corectă.

            Ce riscă un copil care nu respectă poziția corectă de stat în bancă?

            Menționez că alături de ghiozdan și poziția greșită de stat în bancă este tot un factor alături de mulți alții (statul pe telefon, la tabletă, etc.) ce duce în definitiv la consecințele de care vă voi spune.

            În primul rând vorbim de atitudini. Atitudinea cifotică, atunci când copilul începe să aducă umerii în față și să se cocoșeze fără modificarea coloanei vertebrale. Această atitudine se observă din plan sagital și este acompaniată de obicei și de hiperlordoză. Atitudinea scoliotică, atunci când copilul ține un umăr mai jos decât celălalt. Aceasta se observă de obicei din plan frontal.

            Fiind atitudini, le putem corecta prin kinetoterapie mult mai ușor decât atunci când acestea devin cifoze sau scolioze. Așadar, tratamentu cât mai precoce este de importanță majoră, pentru a nu lăsa aceste deformări să progreseze. Cu cât gradul acestora cresc, cu atât se corectează mai greu și prin mai multă muncă.

            Care sunt cel mai des întâlnite afecțiuni în rândul copiilor/școlarilor?

            Având în vedere ritmul în care trăim și evoluăm (depindem de dispozitve electronice - telefon, computer, tot mai mult, nu ne găsim timp pentru mișcare, suntem din ce în ce mai sedentari),  copiii suferă cel mai mult fără să-și dea seama. Sunt din ce în ce mai mulți care au probleme cu spatele și acuză dureri de spate. Nu mă refer numai la ce întâlnim în cadrul clinicii. Mă uit pe stradă și fără să vreau observ aceste atitudini și posturi greșite ale spatelui. Sunt copii cărora le-a devenit atât de comod să stea cocoșați spre exemplu, încât au un discomfort major când încerc pasiv să le îndrept spatele, prin adducție de omoplat.

            Eu le spun mereu că noi transmitem creierului ce e bine și ce nu. Dacă noi stăm aproape mereu cocoșați, el înțelege că așa este bine și devine o obișnuință. Dacă ne corectăm și stăm drepți atunci el va fi de acord cu noi. Și să nu uităm că pe lângă simpla posturare corectă a coloanei este foarte importantă și lucrarea musculaturii ce ne ajută de fapt să stăm drepți.