Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Mar 13, 2018

Cum gestionăm tantrumul, sperietoarea părinților zilelor noastre

În ultimii ani, în vocabularul noii generații de părinți a intrat un termen nou: TANTRUM. Un cuvânt ca o sperietoare pentru cei mai mulți dintre părinți. Tantrumul sau criza de furie seamănă cu un vulcan care apare la copii din senin, pentru că aceștia nu știu cum să-și gestioneze emoțiile în anumite situații.

            ”De cele mai multe ori, crizele de furie la copii sunt cauzate de teama de abandon, de separare, când copilului i se impun limite sau când este frustrat de o activitate”, ne explică psihologul Infant Kineto Clinic, Luminița Preduca.

            Aceste tantrumuri apar cel mai frecvent între 2 și 4 ani, perioadă în care cei mici își descoperă unicitatea și independența. Ce facem însă atunci când apare o astfel de criză?

            ”Soluția în gestionarea crizelor de furie este să prevenim. Este important să discuți tot timpul cu copilul tău despre reguli și ce urmează să i se întâmple. Este important să-l înțelegem pe copil din punct de vedere emoțional, cu calm și răbdare și să înțelegem și faptul că tantrumurile îl ajută să se elibereze de stres, frustrare și energie negativă”, spune specialistul Infant Kineto Clinic.

            În plus, Luminița Preduca ne atrage atenția asupra faptului că mai predispuși la crizele de personalitate sunt copiii răsfățați, ai căror părinți nu le refuză nimic.

            Oricât de greu ar părea, părinții trebuie să fie consecvenți în ceea ce privește regulile pe care le impun, dar și în ceea ce privește gestionarea adecvată a tantrumurilor. În caz contrar, aceste crize vor fi tot mai dese și mai intense. Adulții trebuie la rândul lor să învețe să-și controleze emoțiile, să-și păstreze calmul și răbdarea. Iar în cazul în care tantrumurile copilului nu pot fi gestionate în mod corespunzător de către părinți, este cazul ca ajutorul și vindecarea să vină din partea unui specialist.