Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Mar 13, 2018

Copiii, prizonieri într-o lume în continuă schimbare

56% dintre copii petrec mai puțin timp în aer liber decât deținuții din închisorile de maximă securitate din Statele Unite – scrie World Economic Forum. Este o statistică pe care ar trebui să o tratăm cu maximă seriozitate.

            Ca adulți, de foarte multe ori, suntem tentați să credem că activitățile copiilor sunt simple distracții. În realitate însă, jocul îndeplinește roluri importante, pe moment și pe termen lung. Jocul este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a corpului și a creierului, oferindu-le ocazia copiilor să interacționeze cu lumea din jur, să-și folosească imaginația, să descopere moduri flexibile de a folosi obiectele și de a rezolva probleme și să se pregătească pentru rolurile din viața adultă.

            Așa că joaca este un drept fundamental pentru copii! Prin joc, copiii își dezvoltă inteligența emoțională. Din păcate, milioane de tineri din întreaga lume nu beneficiază de locuri sigure în care să se poată juca, în care să exploreze mediul. 78% dintre adulți susțin că în vremurile în care ei erau copii, lumea era un loc mai sigur.

            Copiii care au parte de un mediu sigur și suportiv, își dezvoltă capacitatea de a comunica față în față, de a lucra în echipă, capacitatea de a negocia, adaptabilitatea la schimbările care pot apărea în viață. Din păcate, copiii zilelor noastre renunță la joacă fiind presați să obțină rezultate cât mai bune la școală și fiind captivați de noile tehnologii.

            Studiile au arătat că în ultimii 30 de ani s-a redus considerabil timpul pe care copiii îl petrec la școală jucânduse. În foarte multe țări, doi din trei copii se plâng că părinții lor le organizează prea multe activități extrașcolare, iar aproape 49% dintre părinți fac eforturi considerabile pentru a găsi timp să se joace cu proprii copii.

            Așa că în această lume aflată într-o continuă schimbare trebuie să ne oprim puțin și să ne gândim mai mult la importanța jocului în viața copiilor noștri și …să ne facem timp să ne jucăm!