Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Mar 13, 2018

Piciorul plat – ce este și cum se tratează? Interviu cu kinetoterapeutul Mădălina Balint

            Ce este piciorul plat, pe înțelesul tuturor?

            Piciorul plat mai este numit și platfus și reprezintă cea mai frecventă formă a tulburărilor de statică ale piciorului, manifestându-se prin lipsa scobiturii plantare. Ceea ce înseamnă că presiunea va fi pe partea internă a tălpii piciorului. Există 3 grade ale piciorului plat: piciorul plat flasc care este gradul I, poate fi dureros sau nu, iar bolta este prăbușită doar când piciorul este în sprijin pe sol. Maleola internă pare mult mai proeminentă, iar tendonul ahilian este înclinat. Gradul II – piciorul plat contractat este spastic, pacientul acuzând  dureri atât în zona gleznei, cât și la nivelul genunchilor, aceștia alunecând în val, purtând și denumirea de geno valgo. Acestea merg în lanț kinetic urcând și la nivelul articulației șoldului și chiar a zonei lombare. Și gradul III, care reprezintă piciorul plat fixat, prezintă la amprenta plantară o margine internă convexă accentuată. Piciorul este rigid din cauza unei artroze deformante la nivelul articular al gleznei, ca și cum piciorul ar fi sudat de gleznă.

            Care pot fi cauzele apariției platfusului?

            Această afecțiune poate apărea în urma unui tal valg netratat sau nediagnosticat la timp sau a hipotoniei musculare. Totodată, graba de a ridica copilul în picioare la 5-6 luni  sau supraponderabilitatea la copii pot influența apariția platfusului[C1] .

            La ce vârstă se poate diagnostica platfusul?

            Patologic vorbind, platfusul se poate diagnostica după vârsta de 4 ani, dar asta nu înseamnă că lipsa scobiturii depistate înaintea acestei vârste trebuie neglijată.

            La ce ar trebui să fie atenți părinții pentru a se adresa la timp specialistului?

            Părinții trebuie să fie atenți la picioarele copiilor de când sunt mici, să nu fie prea înclinate spre exterior, acesta reprezentând un tal valg, să urmărească poziția gleznei în repaus sau în mișcare și modul cum aleargă, dacă aleargă pe călcâie.

            Cum se tratează platfasul? Care sunt remediile?

            Tratamentul piciorului plat este ortopedic, fizical sau chirurgical. Tratamentul ortopedic cuprinde purtarea susținătorilor plantari personalizați, efectuați în urma unor analize asupra plantei, iar tratamentul fizical cuprinde kinetoterapia ce urmărește tonifierea musculaturii intrinseci și extrinseci și totodată va remodela articulațiile piciorului încercând să redea mobilitatea. Tratamentul chirurgical este indicat la piciorul plat rigid, adică la gradul III.

            La ce riscuri ne supunem dacă nu tratăm platfusul?

            Piciorul plat netratat poate duce la prăbușirea boltei plantare cu migrarea oaselor tarsiene în urma acestora, apare durere atât în ortostatism cât și în mers. Odată cu plăbușirea boltei plantare apar deformări ale genunchiului, ale șoldului, prin rotația internă sau dureri în jurul zonei lombare.