Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Mar 13, 2018

Tulburările de statică vertebrală – interviu cu kinetoterapeutul Andreea Fologea

Auzim tot mai des de cifoză sau scolioză sau lordoză și foarte multe astfel de diagnostice apar la copii. Dar ce reprezintă aceste tulburări, cum le recunoaștem, ce le cauzează și cum pot fi tratate? Aflăm toate răspunsurile de la kinetoterapeutul Infant Kineto Clinic, Andreea Fologea.

            Care sunt principalele tulburări de statică vertebrală?

            Tulburările de statică vertebrală sunt modificări ale poziției normale a coloanei vertebrale. Cele mai cunoscute sunt cifoza, scolioza și hiperlordoza. De multe ori apar asociate, nu una singură, cifoza apare cu hiperlordoza compensatorie sau scolioza apare cu accentuarea curburii toracale și lombare (cifoza sau hiperlordoza).

            Cifoza este ușor de recunoscut, persoanele care au cifoză sau atitudine cifotică având umerii adduși, adică apropiați în față și ușor proiectați către anterior. Din spate dacă ne uităm, distanța dintre omoplați este mai mare.

            Scolioza reprezintă apariția unei curburi către lateral a coloanei. Fie există o singură curbură către stânga sau dreapta, aici fiind vorba de scolioza în "C", fie apar două curburi, una în zona coloanei toracale și cealaltă în zona coloanei dorsale, fiind vorba de scolioza în "S". Curburile vor fi una către stânga și cealaltă către dreapta.

            Există și atitudinea scoliotică la copiii care încă nu au dezvoltat anumite grade de curbură ale coloanei. Apare prin poziția incorectă în bancă, pe scaun, purtarea incorectă a genții și ghiozdanului.

            Lordoza este o curbură fiziologică a coloanei, la nivel cervical și lombar. Accentuarea acestei curburi duce la hiperlordoză, ori cervicală ori lombară sau ambele compensatorii. Apare de cele mai multe ori la persoanele sedentare din cauza slăbirii musculaturii abdominale și la persoanele supraponderale sau la gravide pentru că este o greutate în plus care trage de coloană.

            Mai sunt și alte cauze ale apariției acestor tulburări?

            Uneori sunt congenitale, adică sunt copii care se nasc cu ele din cauza poziției fătului în uter, dar cele mai dese sunt dobândite din diverse poziții: poziția pe care o are copilul în bancă la școală, felul cum poartă ghiozdanul. Pot apărea cifoze la copiii care  au probleme cu auzul sau cu ochii pentru că îi obligă să stea într-o anumită poziție să audă sau să vadă mai bine.

            Pot apărea deformări și din cauza creșterii bruste, la copiii foarte înalți apar cifozele pentru că cresc dintr-odată și nu mai sunt obișnuiți cu înălțimea respectivă și tind sa se cocoșeze. Scolioza poate fi congenitală sau poate fi de cauză neuromusculară, sunt copii care se nasc cu spina bifida. Aceasta apare și la copiii cu paralizie cerebrală, dar de cele mai multe ori este idiopatică, nu are o cauză anume. Hiperlordoza apare din cauza sedentarismului, apare la persoanele supraponderale și deasemenea și la gravide.

            De la ce vârstă apar astfel de probleme?

            Tulburările de statică vertebrală nu ocolesc nicio categorie de vârstă, apar de la copii până la adulți de toate vârstele, inclusiv la bătrâni. Dar cele mai multe cazuri care vin la noi, fiind clinică de kinetoterapie pediatrică, sunt de la 10-11 ani până la 16-18 ani, perioada de școală-liceu. La preșcolari mai puțin, la preșcolari mai mult atitudinile cifotică sau scoliotică.

            Cum pot fi ele tratate?

            Ca și tratament, în principiu se recomandă kinetoterapia. La copiii cu scolioză se fac înainte anumite măsurători și teste pentru a stabili un plan de recuperare. În afară de kinetoterapie, uneori medicii recomandă și corsetele sau, în cazurile grave, dacă scolioza depășește 50 de grade, și tratamentul chirurgical este recomandat.

            Cum pot fi prevenite tulburările de statică vertebrală?

            Ca prevenție, aș recomanda activitatea fizică, cea mai bună metodă de profilaxie este activitatea fizică, efectuată corect. Copiii trebuie să învețe să facă sport, este bine pentru sănătatea lor. Și pe lângă activitatea fizică, le-aș recomanda părinților, dar și profesorilor, să fie atenți la poziția copiilor pe scaun, în bancă, să fie atenți cum poartă ghiozdanul, să fie atenți ca atunci când copilul stă în picioare să facă sprijin pe ambele picioare și spatele să fie drept, să îi atenționeze din când în când să tragă de umeri în spate.

            Care sunt cele mai frecvente cazuri din spectrul tulburărilor de statică vertebrală?

            Apar din toate, dar în ultima perioadă cele mai dese sunt scoliozele, am tot avut  multe fetițe de 10-11 ani care au scolioză.

            Dar sunt diferențe de gen, adică o anumită tulburare de statică vertebrală apare mai des la fete decât la băieți?

            Nu, nu neapărat. Depinde. Dacă e un băiețel care are miopie, automat el tinde să apropie lucrurile, obiectele, cărțile și automat o să stea într-o poziție care favorizează apariția cifozei. Și același lucru se poate întâmpla și la o fetiță, depinde de fiecare persoană în parte, nu e preponderent pe sexe.

            Cum pot recunoaște părinții existența unor astfel de probleme la copiii lor?

            Se pot uita la postura copiilor din picioare, la umeri, dacă este un umăr mai coborât și unul mai ridicat. La șolduri, la fel, dacă un șold este mai ridicat și unul mai coborât. Umerii addusi, apropiați către anterior pot face vizibilă cifoza sau o atitudine cifotică.

            Ce ar trebui să evite un copil cu tulburări de statică vertebrală?

            Ar trebui să evite pozițiile defectuoase în bancă, sprijinul unipodal când stau în picioare, să evite să poarte ghiozdanul pe o parte pentru că dacă porți pe un singur umăr, umărul pe care se află ghiozdanul va fi din instinct ridicat un pic mai sus, ai tendința să-l duci către ureche și atunci și coloana se duce în sensul respectiv. Deasemenea trebuie să evite sa stea foarte mult la calculator  sau cu ochii ațintiți în telefon sau tabletă.