Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

May 28, 2016

Două treimi dintre copii și adolescenți acuză dureri de spate fără cauză certă

Copiii și adolescenții se plâng tot mai des de dureri de spate ale căror cauze doctorii nu le pot explica, ne spune un studiu recent publicat în Jurnalul Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi. De vină ar putea fi anumite deficiențe posturale sau sedentarismul, din ce în ce mai întâlnit în rândul tinerilor.

Medicii se arată tot mai îngrijorați de numărul mare al pacienților - două treimi dintre aceștia pentru a fi mai exacți - în cazul cărora testele și analizele nu indică o sursă certă a durerilor. „De vină ar putea fi posturile incorecte, întinderile musculare, supra-antrenamentul sau, din contră, lipsa activității fizice”, a declarat dr. Suken A. Shah, chirurg ortoped la Alfred I. duPont Hospital for Children (SUA) și autor al studiului în discuție.

Acolo unde radiografiile sau tomografiile sunt de ajutor în stabilirea unui diagnostic, cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate printre copii s-au dovedit a fi spondilozele, cifozele, herniile de disc sau chiar infecțiile.

Dacă, însă, analizele nu reușesc să determine cauza disconfortului, specialiștii recomandă odihnă și administrarea de inflamatoare, iar ca metodă de prevenire și tratament este indicată fizioterapia, dar și întărirea musculaturii abdominale și lombare. Ei vin și cu câteva sfaturi,precum menținerea unei posturi corecte a coloanei vertebrale, îmbunătățirea condiției fizice prin activități de natură aerobică sau, în cazul elevilor, purtarea ghiozdanului pe ambii umeri pentru a distribui greutatea acestuia în mod egal la nivelul spatelui.