Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

Jul 30, 2018

Evaluarea sprijinului plantar

Evaluarea sprijinului plantar reprezintă o metodă de investigatie  modernă, de ultimă generație care ne permite să observăm şi să monitorizăm contactul piciorului cu suprafața de sprijin,atât în statică, cât și în dinamică. Aparatul RSSCAN, de fabricație belgiană, este o placă de 2 metri, cu 16.000 de senzori, care măsoară presiunea exercitată de fiecare parte a piciorului în cele două situații prezentate mai sus. Această analiză se realizează înainte de începerea recuperării(pentru a se vedea stadiul de la care s-a pornit, obiectivele recuperarii) şi la finalul recuperării. Rezultatele acesteia pot săne arate abaterile de la normal, evoluția post kinetoterapie și, astfel, practicăm medicina  pe dovezi.

Cea mai concludentă cale de evaluarea a sprijinului plantar este prin analiza computerizată. Aceasta reprezintă una dintre tehnicile performante de identificare a zonelor de presiune de la nivelul piciorului. Testarea se realizează în statică şi dinamică prin contactul cu o platformă cu senzori de presiune care preia informaţiile de la nivelul piciorului şi le transpune prin intermediului unui soft specializat într-o imagine. Complexitatea programului ne permite stocarea unei baze de date a pacienţilor testaţi, putându-se analiza nu numai amprenta plantară, ci şi mersul, uzura încălţămintei, postura întregului corp, facilitându-se astfel urmărirea evoluţiei pacienţilor.

Analiza poate fi inclusă într -un raport tipărit, care poate fi uşor analizat atât de către medicul specialist, cât şi de tehnicianul ortezist în vederea realizării susţinătorilor plantari în cazul în care există o recomandare medicală în acest sens.