Contact: 0728 433 533 | 0371 127 827

Articole

May 28, 2016

Scolioza: simptome, cauze, tratament

Adeseori, părinții ajung în clinica noastră cerând sfatul medicului specialist deoarece copilul lor are probleme cu coloana, precum scolioze, cifoze sau hiperlordoze. Vă explicăm astăzi pas cu pas ce înseamnă scolioza, cum o puteți recunoaște și ce puteți face pentru a o trata.

Ce este scolioza?

Scolioza este afecțiunea în care coloana vertebrală suferă deformări în plan frontal, ajungând, în cazurile cele mai severe, să semene cu litera S. În mod curent, scolioza se localizează în zona de mijloc (coloana toracică) sau în partea de jos a spatelui (coloana lombară). Nu orice deviație este, însă, și scolioză, medicii ajungând la acest diagnostic atunci când deformarea este mai mare de 10 grade.

Factorii de risc

Există cazuri în care scolioza apare ca urmare a unor boli precum distrofia musculară, sindromul Marfan sau tumori ale coloanei. În alte situații, antecedentele familiale și factorul genetic joacă un rol major. De cele mai multe ori, însă, cauzele scoliozei rămân necunoscute. Ceea ce se știe cu siguranță este că fetele sunt mai afectate decât băieții. Odată cu intrarea la pubertate și creșterea nivelului de hormoni, ele vor manifesta o relaxare și slăbire a ligamentelor, a mușchilor și articulațiilor coloanei vertebrale. În concluzie, nu un ghiozdan mai greu va declanșa scolioza, așa cum este părerea printre nespecialiști.

Simptome

Identificată în stadiile incipiente, scolioza poate fi vindecată fără a recurge la metode chirurgicale. Iată ce trebuie să urmăriți atunci când suspectați un diagnostic de scolioză:

  • Copilul dumneavoastră are poziție cocoșată
  • Observați vertebre proeminente, împinse spre înainte
  • Un umăr sau șold poate părea mai înalt decât celălalt
  • Capul copilului nu pare centrat pe corp
  • Linia taliei este mai plată pe o parte
  • Un omoplat este mai proeminent decât celălalt

Dacă observați unul sau mai multe din simptomele descrise mai sus, este bine să mergeți imediat la un control. Un examen medical și o radiografie vor stabili diagnosticul corect și metoda de tratament.

Complicațiile scoliozei

De cele mai multe ori, la copii și adolescenți, scolioza nu cauzează dureri. Dacă acestea apar, există suspiciunea și altor afecțiuni. În cazul în care rămâne netratată, scolioza duce la complicații severe, până la invaliditate și dificultăți de respirație. De asemenea, nu ar trebui neglijate nici consecințele emoționale ale bolii. Cum de cele mai multe ori, scolioza apare la pubertate, ea poate duce și la probleme pe care adolescentul le poate avea cu încrederea în sine și percepția asupra propriului corp.

Kinetoterapia, metodă de tratament

Decoperită în stadiile incipiente, când curbura coloanei nu depășește 30 de grade, scolioza poate fi tratată cu succes folosind kinetoterapia.  Un profesionist, cu experiență în identificarea celor mai bune exerciții și posturi, poate fi cea mai bună șansă a copilului de a corecta coloana și a evita agravarea scoliozei. Specialiștii atrag atenția că înotul, dormitul pe un pat tare, exercițiile cu coada de mătură sau întreruperea orelor de activitate la fizică de școală nu sunt soluții pentru tratarea scoliozei. Este nevoie de ajutor specializat, în caz contrar se poate ajunge la purtarea unui corset sau chiar la intervenție chirurgicală.